Platte daken

Platte daken: laat je plat dak professioneel plaatsen

Goris Timmer- en Dakwerken is gespecialiseerd in platte daken.
Er zijn verschillende mogelijkheden om een plat te bedekken.

Wij werken voornamelijk met roofing en EPDM.
Heb je vragen, aarzel niet om contact op te nemen!

ROOFING

Roofing (of Bitumen) wordt al decennialang gebruikt als afwerking voor platte daken. Dit materiaal wint men uit aardolie en wordt geleverd in lange stroken. Door middel van een gasbrander wordt het materiaal vloeibaar zodat het zich gemakkelijk aan de ondergrond van het dakoppervlak kan hechten.

Door technologische innovaties is de kwaliteit van roofing er sterk op vooruit gegaan. Door toevoeging van elastische kunststoffen zijn vroegere problemen zoals loskomen van naden, barstjes en scheuren door krimpen en uitzetten wegens temperatuurschommelingen, allemaal verleden tijd.

Bitumen of roofing is zeer soepel en wendbaar om ook in hoeken en rondom ronde vormen een perfecte waterdichte afdichting te maken.
In geval van beschadigingen, kunnen herstellingen eenvoudig met vloeibaar dakdichtingsproduct, rubberdakpasta of door het overheen plaatsen van een nieuwe strook roofing gebeuren.

De voordelen van roofing:

+ Levensduur (correct geplaatst:+30 jaar)
+ Goedkoper dan synthetische dakafdichting, zoals EPDM
+ Eenvoudige (plaatselijke) reparatie mogelijk
+ Geschikt voor detailafwerking
+ Gemakkelijk te combineren met isolatie
+ Jaarlijkse inspectie aangeraden
+ Goed geplaatst door een ervaren vakman

Twijfel je tussen EPDM of roofing?
Neem contact met ons op, we bespreken samen je project.EPDM

EPDM staat voor Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer en bestaat uit synthetische elastomeren. Die worden gemengd met roet en zwavel en daardoor ontstaat een enorm waterdichte en elastische rubbersoort. Naast het feit dat het sterk elastisch is, is het ook bestand tegen extreem hoge (+120 graden) en extreem lage (-35 graden) temperaturen.

EPDM folie die op een EPDM plat dak wordt bekleed, is door de weerstand en de dichtheid van het EPDM rubber scheurvrij, krimpt niet en zet niet uit.
Daardoor is het perfect beloopbaar en dus gemakkelijk te onderhouden of te reinigen. Het vormt eveneens een extra laag bescherming voor je isolatie tegen beschadiging.
Bij de plaatsing zijn er zo goed als geen naden en bij een correcte plaatsing ook geen verzwakkingen.
EPDM folie wordt op een plat dak met normale afmetingen namelijk "in één stuk" geplaatst. Eventuele naden die er zijn bij hoeken, randen, afvoergaten of ventilatiebuizen vormen geen probleem door aangepaste hulpstukken. Op die manier kan alles op maat worden uitgesneden en gekleefd, doordat het EPDM een enorme hechtkracht bevat.

EPDM folie is eveneens bestand tegen zuren en zouten, ozon en uv-straling. Een EPDM dak vormt ook een uiterst geschikte ondergrond voor groendaken aangezien het hoge bescherming biedt tegen wortelvorming.

Behalve voor platte daken, wordt EPDM ook al wel eens ingezet als onderdak onder een dakbedekking met dakpannen. En bij renovatie kan EPDM folie aangebracht worden over je bestaande dakbedekking,
dus het hoeft niet altijd rechtstreeks op de isolatielaag te worden aangebracht.

Een EPDM dak heeft een duurder prijskaartje dan een bitumen dakbedekking (roofing), maar het is dan ook een zeer goede investering, maar het kan door een professionele dakwerker snel geplaatst worden. Zo investeer je in een kwalitatieve, betrouwbare en duurzame dakbedekking voor je plat dak met een levensduur van minstens vijftig jaar!

Alle voordelen van een EPDM dak op een rijtje:

+ Zeer elastisch
+ Bestand tegen extreem hoge en lage temperaturen
+ Grote dichtheid
+ Perfect beloopbaar
+ Gemakkelijk voor onderhoud of reiniging
+ Beschermt de dakisolatie
+ Aangepaste hulpstukken beschikbaar
+ Uitsnijdingen op maat mogelijk
+ Grote hechtkracht
+ UV-bestendig
+ Ozon-bestendig
+ Ongevoelig voor zouten
+ Ongevoelig voor zuren
+ Goede ondergrond tegen wortelvorming (groendaken)
+ Kan dienen als onderdak
+ Kan over bestaande dakbedekking bij renovatie
+ Goede investering, duurzaam

Door al deze kenmerken heeft EPDM op korte tijd een belangrijke plaats ingenomen als dakbedekking voor platte daken.

ISOLEREN VAN JE PLAT DAK

Een plat dak wordt best gemaakt en opgebouwd als een warm dak, dus met de isolatie bovenop je dakconstructie. Zo heb je steeds een aangenaam binnenklimaat en worden de negatieve temperaturen, koud of warm, buiten je huis gehouden. De houten dakconstructie wordt op die manier tegen alle weersomstandigheden beschermd door de buiten dakisolatie en die houdt het vocht tegen, waardoor je plat dak een veel langere levensduur krijgt. In principe kunnen alle isolatiematerialen gebruikt worden voor de dakisolatie indien je maar rekening houdt met het type dakbedekking voor je plat dak. EPDM en TPO zijn sterk elastische en beloopbare dakbedekkingen en het is aangeraden om hiervoor XPS of PIR isolatieplaten te gebruiken omdat ze gemaakt zijn met een grote druksterkte en een dichte celstructuur.

PREMIES

Momenteel kan je profiteren van premies waardoor de dakwerken prijzen fors lager kunnen uitkomen. De Vlaamse regering zet zich in voor het milieu en een goed geïsoleerd dak draagt daar uiteraard aan bij, momenteel kan je daardoor gebruik maken van premies waardoor de prijs van je dakwerken fors lager kunnen uitkomen:

  • De Vlaamse verbeteringspremie
  • De Vlaamse renovatiepremie
  • De premie voor dakisolatie
  • De premie voor groendaken
  • Verlaagd BTW tarief (6%)

Wanneer je wilt weten op welke premies je mogelijks recht hebt, kun je altijd de premiezoeker van de Vlaamse Overheid raadplegen: www.premiezoeker.be

Platte daken
Platte daken
Platte daken
Platte daken
Platte daken
Platte daken

Een project voor een plat dak in het vooruitzicht?

Vraag hier gemakkelijk je vrijblijvende offerte aan!