Met gevelbekleding kan je elk type gebouw een specifiek accent of een algemene stijlvolle uitstraling geven.
Baseer je keuze op het uitzicht, maar zeker ook op de intensiteit van onderhoud en isolatie mogelijkheden.
Goris timmer- en dakwerken heeft ruime ervaring met diverse soorten van gevelbekleding.
Wij werken voornamelijk met Trespa, Rockpanel en Eternit.
Nog niet zeker van je keuze? Neem contact met ons op.
We kijken graag mee naar je project en maken vrijblijvend een voorstel op maat!
Houten gevelbekleding
Natuurlijk en elegant zijn de meest typerende kenmerken van een houten gevelbekleding.
Voor een mooie vergrijzing en lange levensduur is het belangrijk te kiezen voor de juiste houtsoort en een correcte plaatsing.
Enkele voor- en nadelen van houten gevelbekleding:
Houtsoorten
PVC gevelbekleding
PVC is goedkoop, slijtvast, gemakkelijk te bewerken en herbruikbaar. Je heb uitvoeringen met een hout- of betonlook en PVC platen zijn in allerlei verschillende kleuren te verkrijgen. PVC bestaat voor meer dan 50% uit minerale grondstoffen, heeft goede isolerende eigenschappen, is duurzaam en moet je zo goed als niet onderhouden.
Enkele voordelen van metalen gevelbekleding:
Kleuren & structuren
Gevelpanelen kan je afstemmen op je raam- en deurprofielen doordat de toegevoegde additieven de kleur van PVC bepalen.
Plaatsing kan relatief eenvoudig, zowel horizontaal als verticaal. Naast gladde PVC panelen, bestaan er ook steen- en houtimitaties
of kunnen er zelfs afbeeldingen of teksten op gedrukt worden.
PVC gevelpanelen gemakkelijk onderhouden
PVC is reeds zelf al stof- en vuilwerend en met een waterstraal verwijder je gemakkelijk zo goed als alle vuil met een zachte spons
en water (zonder agressieve producten!) kan je verder reinigen. Je hoeft PVC nooit te schilderen.
Leien gevelbekleding
Leien kan je niet alleen als dakbedekking gebruiken, ze dienen ook als gevelbekleding. Door het dak en de gevel in hetzelfde materiaal te maken, maak je van je woning één mooi geheel. Er bestaan natuurleien en kunstleien.
Enkele voor- en nadelen van leien als gevelbekleding:
Soorten leisteen bekleding
Voor het bekleden van gevels gebruikt men zowel natuurleien (leisteenblokken verzaagd en gekliefd tot kleine, platte bladen) als kunstleien (gemaakt uit vezelcement, een mengsel van cement en minerale vezels).
Plaatsen van leisteen gevelbekleding
Het monteren doet men met behulp van haken en/of spijkers op een houten rasterwerk. Dat rasterwerk is bevestigd aan de dragende binnenmuur en die wordt opgevuld wordt met isolatiemateriaal. Een veel geziene toepassing zijn de "wachtgevels" van half-open bebouwingen, maar dit is zeker ook mogelijk als afwerking voor een volledige gevel.
Afhankelijk van het gewenst uitzicht, kan plaatsing op verschillende manieren gebeuren.
Vezelcement platen gevelbekleding
Vezelcement wordt het meest gebruikt voor gevelplaten en gevelstroken, zoals sidings. Sidings zijn panelen uit vezelcement waar de gevel volledig of gedeeltelijk mee bekleed kan worden. Een gedeeltelijke bekleding met vezelcement platen creëert een unieke gevelbekleding.
Vezelcement is een materiaal dat voornamelijk bestaat uit minerale grondstoffen (ongeveer 95%). Er worden versterkingsvezels aangebracht om tot de nodige sterkte te kunnen komen. De minerale vulmiddelen zorgen ervoor dat de gevelplaten of gevelstroken waterbestendig zijn.
Enkele voor- en nadelen van vecelcement platen:
Soorten gevels in vezelcement
Vezelcement gebruikt men voornamelijk voor de productie van gevelplaten en gevelstroken, zowel met een effen oppervlak als een oppervlak met structuur en ze zijn in heel veel kleuren verkrijgbaar. Kunstleien worden ook met dit vezelcement gemaakt.
De beeldzijde kan voorzien worden van een cederhoutstructuur en vervolgens afgewerkt met diverse coatings naargelang dekkende kleur of natuurlijke basiskleur. De latten worden vaak verticaal bevestigd zodat eventuele waterinfiltratie zonder hinder in de spouw kan afdruipen. Er moet voldoende verluchting zijn en plaats voor isolatie, en daarom moeten bepaalde minimumafstanden tot de muur gerespecteerd
De meest bekende varianten zijn waarschijnlijk de sidings van Eternit voor een strak uitzicht en een zeer frisse aanblik. De belangrijkste eigenschap van deze sidings is natuurlijk de smaakvolle cederstructuur.
Mogelijkheden voor bevestiging van vezelcementplaten
De bevestiging is altijd afhankelijk van de ontwerper en fabrikant.
Isolerende soorten gevelbekleding
Een goede gevelbekleding zorgt ook voor isolatie voor je woning. Sommige soorten gevelbekleding isoleren beter dan andere. Een goede gevelbekleding alleen is echter niet genoeg om je woning mee te isoleren. Maak daarom van de gelegenheid gebruik en plaats direct isolatie alvorens je aan de bekleding begint.
Sommige soorten gevelbekleding kan je trouwens rechtstreeks op het isolatiemateriaal aanbrengen. Hout en PVC behoren eveneens tot de goed isolerende materialen. Als je vrijblijvend een prijs op maat wenst te ontvangen voor het isoleren van jouw gevel, kan je op onze offertepagina terecht.
Onderhoud van verschillende soorten gevelbekleding
De ene soort gevelbekleding heeft meer onderhoud nodig dan de andere. Hout is een natuurlijk product dat behandeld moet worden om te voorkomen dat het gaat vergrijzen of rotten. Natuurleien zal je moeten behandelen zodat er geen mos op gaat groeien. Mossen en algen hechten zich namelijk graag aan dit type leien. Een regelmatige ontmossing zal dus nodig zijn. Wil je het uitzicht van leien maar staat dit onderhoud je niet zo aan? Dan kan je voor kunstleien kiezen. PVC is een voorbeeld van gevelbekleding dat zo goed als geen onderhoud nodig hebben.
Wij adviseren je graag
Goris timmer- en dakwerken heeft ruime ervaring met diverse soorten van gevelbekleding.
Wij werken voornamelijk met Trespa, Rockpanel en Eternit.
Nog niet zeker van je keuze? Neem contact met ons op.
We kijken graag mee naar je project en maken vrijblijvend een voorstel op maat!
Stefan Goris
Kerkhoflei 41 2861 Onze-Lieve-Vrouw-WaverBE 0763.728.708
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer